יום שבת, 23 בינואר 2016

מה זה טבעי ומה זה אורגני בקוסמטיקה?

מה זה טבעי ומה זה אורגני בקוסמטיקה?

האם יש הגדרות לטבעי ואורגני בקוסמטיקה?

שלום לקוראים,

בהמשך למאמר הקודם אשר התייחס ל- "כיצד ניתן לדעת שמוצר קוסמטי הוא אכן טבעי ואורגני?" אכנס במאמר הזה ל"נבכי" השאלה העניינית מה זה טבעי ואורגני בקוסמטיקה? מכיוון שהנושא  הנ"ל רחב מאוד, אתייחס לעניין אך ורק ברובד הקוסמטי.



כשאני שואל מדי פעם אנשים מה הם חושבים שזה טבעי ואורגני בקוסמטיקה, התשובות בד"כ משקפות את האמונה הפנימית שלהם או רכיבי מידע ששמעו או קראו במקומות שונים.

לאמיתו של דבר, נכון להיום, אין הגדרה ממסדית (בארץ וגם בעולם) למושגים טבעי ואורגני בקוסמטיקה. וכשאין הגדרה ממסדית ברורה, כל גורם משחק עם העניין בהתאם לתפיסת עולמו ובהתאם לצרכיו השיווקיים.

מנסיוני לאחרונה בהגשת בקשות ל"רשיון תמרוק למוצר" במשרד הבריאות הישראלי, המדיניות כרגע היא לא לאשר לרשום את המילה "טבעי", אלא "צמחי", על המוצר. הם מאשרים לרשום "אורגני" בשם המוצר, במידה ויש רישוי של חברת פיקוח מוכרת ומקובלת. (אין כיום חברת רישוי ופיקוח ישראלית לקוסמטיקה טבעית ואורגנית ולכן מדובר בחברות מקובלות מחו"ל).
באירופה לעומת זאת, אנחנו רושמים על התווית את המילים Natural ו- Organic בהתאם למלל אשר אושר ע"י חברת הפיקוח, במקרה שלנו- ECOCERT וגם בארה"ב זה ניתן בהתאם להגדרות של חברת הפיקוח.
כך שהגישה משתנה ממדינה למדינה והיא תמשיך להשתנות כל עוד לא תהייה הגדרה ממסדית ברורה למושגים.

אציין שההגדרות, למושגים האלה, ע"י חברות הרישוי והפיקוח הגדולות והמוכרות, אינן בהכרח זהות אך יש בין החברות קווים כלליים מקבילים וקו מחשבה דומה, כשכמה מהגדולות שבהן יצרו לאחרונה תקן משותף הנקרא- COSMOS.

התקנים וההגדרות של חברות הפיקוח די מורכבים וארוכים וכנראה שלא יעניינו את רוב קהל הקוראים, ולכן לאחר הקדמה קצרה זו אנסה לפשט את העניין באופן הפשוט ביותר האפשרי בהתאם להגדרות שאומצו על ידינו כשלקחנו על עצמנו עמידה בפיקוח של חברת הרישוי - ECOCERT מצרפת.

ההגדרות עצמן, המוצגות מטה, משקפות את תפיסת עולמנו בעניין ומבוססות על הקווים והדרישות המוצגות בתקנים שונים ואשר נראה שנותנות ללקוח הסופי את מירב התמונה והשקיפות האפשרית בעניין.

לצורך העניין הקוסמטי אגדיר 3 מושגים:
1. טבעי.
2. ממקור טבעי.
3. אורגני.


להלן ההגדרות ואח"כ ההסברים:

"טבעי":

תוצר ישיר של הטבע אשר מגיע מגידול צמחי, תוצר של בעלי חיים ומינראלים. 
לדוגמא: זית, חלב עיזים, מים.

גידולים צמחיים אשר שונו גנטית לא יורשו בקוסמטיקה טבעית. (GMO)
מכיוון בעלי החיים יורשו תוצרים של בע"ח ולא חלקים שלהם...

"ממקור טבעי":

חומר גלם אשר הופק בתהליך מקובל ומורשה, לקוסמטיקה טבעית, מתוצר ישיר של הטבע.
לדוגמא: שמן זית בכבישה קרה.

כאן התהליך הוא החלק החשוב והתהליכים המאושרים הינם תהליכים בסיסיים כמו כבישה קרה ותהליכים אשר אינם פוגעים בסביבה. חלק גדול מתהליכי הזיכוך אינם מאושרים לשימוש בקוסמטיקה טבעית.

"אורגני": 

תוצר חקלאי או רכיב אשר מחזיקים ברישוי אורגני, של חברת פיקוח מוכרת, לגידול החקלאי וכן לחומר הגלם המופק.

כאורגני, ייחשב בקוסמטיקה חומר גלם אשר לחקלאי שגידל אותו יש רישוי אורגני לגידול של חברת רישוי מוכרת וכן ליצרן חומר הגלם.
לדוגמא: יש אישור אורגני לגידול החקלאי של הזית ויש אישור אורגני לבית הבד המפיק את שמן הזית.

לאור הגדרה זו- עץ זית המגודל בחצר ביתנו באהבה רבה, ללא שימוש בחמרי הדברה כלשהם ובהקפדה יומית לחבק ולדבר טובות אליו- לא יחשב פריו כאורגני בקוסמטיקה, משום שאינו מחזיק ברישוי גידול אורגני.
אכן מקומם, אך יש בכך הגיון אשר נטוע בכך שכשהמוצר הקוסמטי האורגני מגיע למדף, הלקוח/ה אשר רכשו אותו וראו לוגו של חברת פיקוח יכולים לדעת שמוצר זה נבדק לכל שלביו מחומר הגלם דרך תהליכי היצור ועד לאריזה ולמוצר הסופי.

              -------------------------------------------------------------------------------
לצורך הבנת העניין אקח את אחד מחמרי הגלם האהובים עלי והמוכר לכל- זית.
אותו זית המשמש כשמן במטבחנו לטיבול ועוד.. יכול לשמש גם כחמר גלם בתעשיית הקוסמטיקה.

מתי זית יחשב כטבעי? מתי כאורגני והאם תוצריו כמו "שמן זית" יחשבו לטבעיים או לאורגניים?

טבעי-ממקור טבעי-לרכיב קוסמטי
בעניין שמן הזית - על מנת לקבל רישוי טבעי/אורגני, ניתן להשתמש אך ורק בשמן אשר הופק בתהליך מותר.

ולסיכום:
הפועל היוצא מהתרשים מעלה הוא שלא כל תוצר של רכיב הבא מהטבע מורשה לשימוש בקוסמטיקה טבעית ואורגנית. תהליך הפקת הרכיבים הוא חלק בלתי נפרד מההסתכלות על התוצר הסופי והמטרה היא להשתמש בחמרי גלם אשר הופקו בתהליכים פשוטים וידידותיים המשמרים את איכות הרכיב הטבעי (גידול חקלאי: לדוגמא) הינם ידידותיים לסביבה ולמשתמש והתהליך ללא שימוש בכימיקלים רעילים.
לוגו רישוי של חברת פיקוח מוכרת, מאפשר ללקוח/ה אשר רוכש מוצר קוסמטי לדעת שחמרי הגלם של המוצר נבדקו ונמצאו מתאימים וכן כל שאר התהליכים הקשורים בחמרי הגלם, באריזה ובמוצר הסופי וזוהי השקיפות האפשרית ללקוח המעוניין במוצר ממקור טבעי אמיתי, בתחום אשר אינו ברור ואינו מוגדר ממסדית.


המעמיקים מוזמנים לקפוץ ראש לכמה תקנונים בקישורים מטה ולהנות מפילפול רב מימדי בתחום:

תקן קוסמטיקה טבעית ואורגנית ECOCERT:

התקן המשותף למספר גופים מובילים  COSMOS:

הנחיות כלליות לתקן BDIH

הנחיות לתקן NATRUE

הנחיות כלליות לקוסמטיקה ומוצרי טיפוח USDA
USDA מוצרי טיפוח אורגניים



הכותב: איתי קינן, מייסד ומנכ"ל FARAN קוסמטיקה טבעית.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה